De Algarve

Klimaat

Met ongeveer 3000 uren zon per jaar biedt de Algarve meer zon dan alle andere regio’s van Europa. In de zomermaanden van mei tot september ligt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 24 en de 30 graden, ’s nachts koelt het tot ongeveer 20 graden af. In oktober en maart dalen de temperaturen naar een zacht gemiddelde van 20 à 22 graden. Ook in de wintermaanden blijft het zacht, met middagtemperaturen rond 18 à 20 graden.

Sport

Het is al lang geen geheim meer, de Algarve is een paradijs voor golfers. Er zijn 40 golfterreinen tussen Faro in het oosten en Sagres in het westen, geen is verder verwijderd dan 40 km. Het voor- en najaar bieden uitstekende weersomstandigheden, en ook in de winter is het nog prettig spelen. Vanzelfsprekend zijn er talloze watersportmogelijkheden. Het heuvelachtige terrein leent zich voor wandelen, fietsen, en mountainbiken.

Stranden

De meest nabijgelegen zandstranden zijn op tien minuten met de auto te bereiken. Om de verborgen baaien – met de voor de Algarve typische rotskathedralen uit geelrode zandsteen – te vinden, heeft u wat meer tijd nodig.

Excursies

Voor velen lijkt de Algarve op het eerste zicht schraal. Gaat u echter te voet op stap, wordt u de verscheidenheid van planten- en vogelleven pas echt duidelijk. Knoestige olijfbomen, Johannesbroodbomen, oude kurkeiken en pijnbomen staan langs de weg en naargelang het seizoen bloeien amandel-, sinaasappel- of citroenbomen. Kenners worden aangetrokken door de eenzaamheid van de vogelbeschermingsgebieden. Het Monchiquegebergte biedt in het bijzonder in de zomer een verfrissende schaduw en heerlijke panorama’s tot aan de oceaan. De wilde Atlantische kust in het Westen is als contrast met de rustige Algarve ook een geliefd excursiedoel. Verder zijn de talloze typische stadjes in de omgeving een uitstap waard.